Pelsstell

Klippeliste

Trenger du hjelp til utstillings- eller hverdagsklipp?
Her er en oversikt over medlemmer du kan kontakte.

Svinndal (Østlandet) – 905 10 380
Synnøve Presthaug – Hverdags- og utstillingsklipp

Nittedal (Østlandet)
Siv Bækken – scb@cowi.com
Hverdags- og utstillingsklipp

Røyken (Østlandet)
Hanne Hjerpetjønn – hanne.anita.hjerpetjonn@gmail.com
Hverdags- og utstillingsklipp

Sørlandet
Cathrine Sangvik – cs@lse-as.no
Hverdags- og utstillingsklipp

Nordvestlandet
Hans Petter Sørensen – hansps@alpindata.no
Hverdags- og utstillingsklipp

Vesterålen
Berit Chruickshank – berit.chrui@trollfjord.no
Hverdagsklipp

Ørsta
Hildegunn Midtbø Bondhus – hildegunn.bondhus@gmail.com
Hverdags- og utstillingsklipp

Frei
Torhill Ludvigsen, T&T hundesalong – torhill@online.no
Hverdags- og utstillingsklipp

Bergen
Line Gaska – lingas1@gmail.com
Nedklipping/barbering

Rogaland
Marthe Dikkanen – marthe@dikkanen.com
Hverdagsklipp/barbering

 


Pelsstell

Pelsen skal ifølge standard være ”ullaktig noe stritt i tuppen, danne meget tykke ringformede krøller, synlig underull. Krøllene må være jevnt fordelt over hele kroppen, bortsett fra hodet der krøllene er mindre tette. Danner jevne øyenbryn, skjegg og barter. Også kinnene er dekket av tykk pels. Vanntett dekkhår og underull”.

1-400-klipp-12Lagottoen feller altså ikkje pelsen og det kan derfor bli tover i pelsen, desse begynner i botnen og det er underullen som begynner å tove seg. Lengden på pelsen skal være ca. 4 cm. Pelsen kan enten klippes med saks eller med barbermaskin. Om man tar pelsen heilt ned med maskin tek det 3-4 mnd. før den har vokst ut i full lengde igjen. Det er bra både for pels og hud om en klipper eller barberer ned en til to ganger i året.

Man kan bade hunden når den er skitten. For å unngå å lage tover/floker i pelsen er det viktig å ikke gnikke pelsen verken under bading eller når en tørker den. Bruk gjerne en spesiell håndduk etter bading som suger vatn, press den mot pelsen, vri vatnet ut av håndduken og press igjen, gå over heile pelsen på denne måten og la så pelsen få lufttørke. Om pelsen har mykje tover kan det være lurt å bruke balsam etter shamponering og skylle godt.

For å få løyst opp tover /floker kan en f.eks. bruke en underullskarre. Denne må brukes med forsiktighet for ikkje å skade/fjerne for mykje at pelsen/underulla. Det beste er om en klarer å løyse opp pelsen med ei karde og en grovtinda kam. En bør gå over pelsen et par ganger i veka og løyse opp eventuelle floker, og spes. etter tur i skogen bør en fjerne kvister og anna rusk som fester seg i pelsen, desse lager nemlig fort en floke. Om en ”gløymer” pelsstellet over lengre tid er det berre barbermaskin som kan klare å få kortklipt pelsen.

Lagottoen har hår et stykke innover øregangene som må nappes ut. En bør sjekke ørene med jevne mellomrom og holde dei reine for smuss og hår ellers er det stor risiko for at det kan oppstå ørebetennelse.

Utstyr til pelsstell
2-600-klipp-11
Fra venstre: Grov kam, karde, klotang, skas, piang, ullkarde, barbermaskin. Utstyret ligg på en håndduk som absorberer vatnet når du skal tørke lagotto pelsen.

Klippebord: Dette bør være i passe høgde, ikkje for stort og ha sklisikker plate. En kan enten lage sitt eget eller det fins å få kjøpt i f. eks. dyrebutikk eller på nett.

Saks: Her fins det mange å velge i. Her har vel pris og kvalitet en sammenheng. Ha til regel å aldri klippe i skitten og sandete pels, dette ødelegg fort ei saks. Eg kan anbefale den saksa eg har brukt på mine hunder i mange år: Eicker Solingen Classic 1013-07.

Klotang: Ikkje kjøp av dei aller rimeligste.

Kam: Bruk en med grove tinder, ha gjerne en mindre grov også til bruk på barter.

Karde: Her fins mange varianter, dei fleste duger.

Ullkarde: Denne bør være grov.

Piang: Dette en en slags pinsett til bruk ved napping av hår i ørene, som kan være vanskelig å få fatt i med fingrene. Eg bruker Ear-Powder når eg skal nappe håret i ørene. Drysser litt av dette i øret og då får en bedre tak på håra og nappinga blir enklere.

Barbermaskin: Kan være ”kjekt” å ha. Oster A5 er ei veldig god maskin, den er ikkje billig. Med skjær nr. 7 går det som en drøm å barbere ned pelsen.

Valpen

Det er viktig å begynne med pelsestellet fra du får valpen i hus. Lær den å stå rolig på bordet, vær bestemt samtidig som du roser den når den står rolig. Bruk gjerne en såkalt ”galge” men vær OBS; forlat aldri valpen når den står på bordet festa i denne!

Bad valpen og tørk pelsen med hårføner. Sjølv om en ikkje treng å føne pelsen tørr kan det være lurt å trene valpen på dette, av og til må en kanskje tørke pelsen raskt og då er det greit at hunden er vant til dette. Når valpepelsen er føna opp er den også lettere å klippe siden pelsen stritter meir da. Klipp jamt over heile kroppen . Hold tommel og pekefinger i øret der du kjenner ørekanten går og klipp inntil kanten/fingrene. Om du held fingrene akkurat i kanten unngår du å klippe inn i øret. Bruk den grove kammen på bartene og litt over kroppen slik at den lærer dette. Hold valpen på fanget og napp litt i begge ørene. Alle protester lar vi gå hus forbi, her er det vi som bestemmer, og at valpen tydelig gir uttrykk for at den ikkje vil dette kan vi ikkje la oss stoppe av, det blir definitivt ikkje bedre å vente til den blir eldre. Hold den på fanget de første gangene du skal klippe klør. Ta en og en pote og klipp litt på alle klørne. Vær rolig og tålmodig, dette kan ta litt tid siden valpen kanskje protesterer men dette må læres. Etterkvart kan dette utføres på klippebordet. Det samme gjeld napping av ører, legg hunden på sida og stryk og ros den når den ligg rolig og napp litt i begge ørene.